1. Home »
  2. Verhalen »
  3. Doe-het-zelf Hidding is al 65 jaar een begrip in Vlagtwedde en omstreken

5/4/2024

Doe-het-zelf Hidding is al 65 jaar een begrip in Vlagtwedde en omstreken

Op 1 april 1959, een dag na hun huwelijk, opende het echtpaar Hidding in Vlagtwedde de deuren van hun verfwinkel. Tot haar eigen grote verbazing nam dochter Geesje met haar man Kars Duister de winkel 31 jaar later over. De winkel werd uitgebreid met onder andere raamdecoratie en allerhande doe-het-zelfartikelen. Reden genoeg om een kijkje in de keuken van dit bedrijf te nemen!

In de winkel valt meteen de orde op. Elk deel van het aanbod heeft een eigen plek in de winkel. Iets waar vooral Geesje verantwoordelijk voor is. Want dat het echtpaar beide voorkeuren in werkzaamheden heeft en elkaar aanvult op zakelijk gebied, dat is wel duidelijk! Geesje doet de boekhouding en houdt zich bezig met haar liefhebberij: het schappenplan en de winkelaankleding. Kars staat graag klaar voor het geven van advies; over verf en schilderen maar ook over klussen in het algemeen.

De winkel is verschillende keren uitgebreid, zowel in assortiment als oppervlakte. Waar in het begin alleen verf en behang werd verkocht, kunnen klanten inmiddels ook al jaren terecht voor raamdecoratie, verschillende klusbenodigdheden, tuinartikelen en op maat gezaagd hout. Een volledig assortiment voor de doe-het-zelver waar sinds 2005 ook de producten van Koopmans Verf bij horen. De introductie van dit destijds onbekende merk in deze regio had wat tijd nodig. Geesje vertelt: “Het merk welke we voorheen verkochten werd niet meer geproduceerd, toen we een vervangend merk zochten kwamen we bij Koopmans Verf uit. Klanten vroegen of het nieuw was, omdat ze het niet kenden. Ik legde dan uit dat het juist al heel lang bestaat!” Inmiddels komt de volgende generatie klanten al terug voor de verf. Kars: “de verf dekt goed en geeft een geweldig resultaat. Succesgarantie zullen we maar zeggen!”.

De kleurmengmachine wordt dagelijks ingezet om klanten aan de gewenste kleuren te helpen. Opvallend hierbij is dat in de regio wordt voornamelijk gekozen voor de producten op basis van terpentine. De winkel bedient een gebied met een straal van zo’n 15 kilometer waarbij ook klanten uit Duitsland vinden de weg naar de winkel. In de buurt van Vlagtwedde zijn een aantal vakantieparken gevestigd, eigenaren van deze huisjes komen massaal Perkoleum halen!

 

 

‘Waar Geesje geniet van
het geven van kleuradvies,
wordt Kars van maatwerk blij.’

 

 

Na sluitingstijd gaat hij regelmatig op pad om bij klanten thuis de maten voor gordijnen op te meten. In de winkel staan ze tegenwoordig samen. Voorheen hebben ze medewerkers in dienst gehad, de laatste jaren kunnen ze het alleen af. Een opvolger voor de winkel is er niet, beide dochters van het echtpaar Duister werken in de zorg en hebben geen interesse in het overnemen van de zaak. Geesje had in eerste instantie ook niet veel met het bedrijf van haar ouders. Regelmatig maakte ze mee hoe afspraken binnen het gezin niet nagekomen konden worden omdat de klanten voor gingen. Kars, ook afkomstig uit een schildersfamilie, had er echter wel oren naar. Zo kwam het dat Geesje uiteindelijk toch belandde op de plek waarvan ze het niet had verwacht.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd merkt het echtpaar Duister op. “Waar men vroeger het behang in huis verving uit urgentie, gebeurt dit nu uit luxe. Men is uitgekeken op het interieur en vindt het leuk om te experimenteren,” vertelt Geesje. Ook bij het kleuren mengen valt deze behoefte op: er wordt vaak en graag gekozen voor afwijkende kleuren. Zelf doen ze ook aan deze trend mee, vertels Kars lachend: “als we een mooi behang binnen hebben gekregen, dan belandt deze met regelmaat op de wand in de keuken!”. Ook de mentaliteit van klanten verandert. Niet iedereen heeft behoefte aan advies, men denkt het vaak zelf wel te weten. Dan wordt er later in paniek naar de winkel gebeld. Met een goed advies had de kwaal voorkomen kunnen worden. Gelukkig kunnen de oplossingen van Kars het project in de meeste gevallen eenvoudig weer in goede banen leiden.

Toen Kars en Geesje besloten de winkel over te nemen behaalden ze de daarvoor benodigde vakdiploma’s om goed voorbereid te zijn op het runnen van een winkel. Door een natuurlijke samenwerking tussen Kars en Geesje komen klanten al jaren terug voor goed advies, inspiratie en de juiste producten. Dat we hier met vakmensen te maken hebben straalt er aan alle kanten van af!

Deel dit bericht.