Trap verven
 1. Home »
 2. Klushulp »
 3. Trap verven

23/11/2022

Trap verven

Laat de verf los van je trap en ziet het er niet meer netjes uit? Schilder dan je trap, zodat hij weer als nieuw lijkt! Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook zeker voor een klus zoals een trap verven. Wellicht denk je dat het moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Het kost alleen wel wat tijd. Wij helpen je graag op weg met een stappenplan en tips.

1. De trap voorbereiden

Tapijt en lijm verwijderen van de trap

Mogelijk zit er nog tapijt op je trap, dat kun je het beste verwijderen met warm water en zeep. Door de trap flink nat te maken en het sopje goed te laten intrekken, kun je het tapijt met lijm eenvoudig van de treden aftrekken. Wanneer er nog lijmresten aanwezig zijn, kunnen deze verwijderd worden met een plamuurmes.

Ontvetten en beschadigingen repareren

Ontvet de trap zorgvuldig. Alle treden, stootborden en zijkanten dienen vetvrij gemaakt te worden. Na het ontvetten en droog maken van de trap kunnen beschadigingen zoals gaten of krassen gerepareerd worden. Dit is erg belangrijk, aangezien je diepe gaten of krassen anders zult blijven zien. Deze stap kost even tijd, maar is wel essentieel voor een mooi eindresultaat.

Schuren en afplakken

De laatste stap van de voorbereiding is het schuren en afplakken van de trap. Schuur de trap van grof naar fijn (P60 Grof: verf verwijderen – P80 Middel: vlak schuren – P120 fijn schuren) voor het aanbrengen van de eerste laklaag. Nadat de hele trap is geschuurd, moeten alle treden stofvrij gemaakt worden. Hierna kun je beginnen aan het afplakken van de trap. Plak de overgang tussen de trap en de muur af met afplaktape.

Tips voor de voorbereiding van trap verven:

 • Verwijder tapijt van je trap met veel warm water en zeep.
 • Repareer gaten en krassen.
 • Verwijder na elke laag de tape als de verf nog nat is, zodat je de verf niet mee trekt bij het verwijderen van de tape.

Product tips:

2. De trap verven

Grondlaag aanbrengen

Wanneer de voorbereiding gedaan is, kan de grondverf worden aangebracht. Grondverf zorgt voor een goede hechting van de verf. De treden kun je het beste “om en om” in de grondverf zetten, zodat je de trap nog kunt gebruiken. Laat de grondverf goed drogen. Voor een optimaal resultaat kun je eventueel twee lagen grondverf aanbrengen. Na elke laag moet de trap licht opgeschuurd worden en weer stofvrij worden gemaakt.

Trap schilderen

Nadat de grondlaag goed gedroogd is kan de definitieve verflaag aangebracht worden. Ook hierbij kun je de treden om en om verven en ervoor kiezen om nog een tweede laag aan te brengen.

Tips voor het verven van je trap:

 • Schilder eerst de even treden en na het drogen de oneven treden, zodat je de trap kunt blijven gebruiken.
 • Kies voor een witte grondverf als je de trap een lichte kleur wilt geven. Wanneer je de trap in een donkere kleur verft, kun je het beste kiezen voor een grijze grondverf.
 • Laat de verf na elke laag goed drogen. Schuur hem daarna weer licht op en maak hem stofvrij, voordat je begint aan de volgende laag.
 • Kies voor een watergedragen verf. Deze verf is minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast droogt het ook nog snel

Product tips:

3. Afwerking van de trap

Voor maximale en langdurige bescherming is het belangrijk om na het schilderen een trappenlak aan te brengen. Deze lak zorgt ervoor dat de trap langer netjes blijft. Laat de trap daarna goed drogen, minstens 24 uur, voordat je erop gaat lopen. De volledige uitharding duurt minstens een week. Hiervoor kan je het beste de Houtlak PU gebruiken. Deze is verkrijgbaar in mat, hoogglans en zijdeglans.

Lees hier hoe je het beste je kwasten/rollers kunt bewaren, hoe je overgebleven verf kan bewaren en wat je moet doen met oude/lege verfbussen.

Tips voor na het schilderen van de trap:

 • Breng een vloerlak of traplak aan voor optimale bescherming van je trap.
 • Loop in de eerste week alleen met sokken op je trap.

Product tips:

Deel dit bericht.