1. Home »
  2. Verhalen »
  3. By Alberts verkoopt al bijna 129 jaar Koopmans Verf in de winkel

14/4/2023

By Alberts verkoopt al bijna 129 jaar Koopmans Verf in de winkel

By Alberts is van oorsprong een verfspeciaalzaak in Workum die sinds 1894 bestaat en Koopmans Verf verkoopt. Eigenaresse Greet nam het bedrijf 10 jaar geleden over van haar ouders en voegde het interieuraspect toe. Vandaag de dag is de winkel gespecialiseerd in verf, behang en interieuradvies. Koopmans Verf wordt al bijna 129 jaar verkocht bij By Alberts vanwege de goede kwaliteit en prijsverhouding.

Greet Alberts is eigenaresse van By Alberts in Workum, een interieurwinkel waar mensen binnen kunnen lopen voor interieuradvies en het kopen van verf, behang en ‘hebbegoeds’. Ze woont samen met haar man en drie pubers in het mooie Workum en staat nu ruim 25 jaar in de winkel, waarvan 10 jaar onder haar eigen naam By Alberts. Naast het runnen van de winkel staat Greet het liefst bij de klanten thuis advies te geven en begeleidt ze regelmatig studenten en stagiairs.

By Alberts bestaat al sinds 1894 en is van oorsprong een verfwinkel waar al vanaf het eerste uur Koopmans Verf wordt verkocht. Op de vraag waarom ze Koopmans al vanaf de eerste dag verkopen, antwoordt Greet: “Het was een Fries product en ook nog in de buurt. Ik denk dat mijn Pake dit makkelijk vond, maar misschien was er destijds ook niet veel anders. Dat durf ik niet te zeggen. Later, toen mijn ouders de zaak hadden, kwamen ze regelmatig een kop koffie drinken bij meneer Koopmans, en dat schept een band. In de loop der jaren zijn er wel andere verfaanbieders geweest, maar ik blijf trouw aan Koopmans Verf vanwege de goede kwaliteit en prijsverhouding. Daarnaast zijn de producten duurzaam en dat vind ik een belangrijk aspect.”

In de loop der jaren heeft de winkel verschillende vormen aangenomen. Zo was er eerst het schildersbedrijf en werd er naast verf ook behang verkocht. Toen Greet 10 jaar geleden de zaak overnam, voegde zij daar het interieuraspect aan toe.

Overigens was het niet haar bedoeling om de winkel ooit over te nemen. Greet zegt: “Ik wilde er eigenlijk niks mee te maken hebben. Ook wilde ik helemaal niet in Workum blijven.” Maar op de dagen dat ze haar moeder hielp in de winkel, ontdekte ze haar talent voor interieurontwerp. Toen ze zag hoe blij mensen werden van haar adviezen, veranderde ze toch van gedachte. Ze besloot een opleiding tot interieurstylist/architect te volgen en uiteindelijk nam ze de winkel over.

Met meer dan 25 jaar ervaring in de branche biedt Greet een traditionele benadering van interieurstyling, waarbij ze tastbare materialen gebruikt om klanten het ontwerp te laten zien en voelen. Greet zegt: “Ik maak geen gebruik van 3D-programma’s en ik teken ook niets uit. Ik neem liever stalen mee van verf, behang en vloeren. Zo kunnen mensen het zelf voelen en visualiseren.”

Greet heeft als interieurstylist samen met Koopmans Verf haar eigen kleurenlijn uitgebracht. Greet zegt: “Mijn eigen kleuren zijn mijn handtekening geworden. Ik maak veel gebruik van de diepere kleuren en juist weinig pastel. Ik draag uit dat mensen meer kleur in hun interieur kunnengebruiken. In de jaren 90 is er een onderzoek geweest aan de universiteit van Göteborg waarin mensen in verschillende ruimtes moesten herstellen van een ziekzijn. Degene in een gekleurde, aangeklede kamer was twee weken eerder aan de beterende hand dan degene in de witte steriele kamer. Dus tsja…”

Benieuwd naar de winkel en interieuradviezen van By Alberts? Klik hier voor een impressie van het werk van By Alberts op Instagram.  

Deel dit bericht.