1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Wat is het verschil tussen Perkoleum en Ecoleum?

23/11/2022

Wat is het verschil tussen Perkoleum en Ecoleum?

De Koopmans Perkoleum en de Koopmans Ecoleum zijn twee van onze meest bekende én best verkochte producten, je zou ze onze paradepaardjes kunnen noemen. En dat is niet zo gek met zulke uitzonderlijke kwaliteiten en prachtige resultaten. Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil tussen beide is en welk product er het beste gebruikt kan worden. Daar gaan we in dit artikel dus aandacht aan besteden.

De producten

Voor we het verschil kunnen toelichten is het handig om te weten wat de producten precies zijn.

Ecoleum

Ecoleum is een sterk impregnerend beschermingsmiddel voor onbehandeld, goed gedroogd, ruw, fijnbezaagd en verweerd hout. Het product heeft een hoog aandeel aan lijnolie en is uitermate geschikt voor het afwerken en beschermen van zachte houtsoorten zoals grenen- en vurenhout.

De ecoleum is verkrijgbaar in transparante en semi-dekkende kleuren, De kleuren zijn gemaakt van natuurlijk anorganische pigmenten. Anorganisch houdt in dat het niet tot het planten- of dierenrijk behoort.

Perkoleum

De Perkoleum is een duurzaam elastische, oplosmiddelarme en vochtregulerende verfbeits op basis van alkydhars en lijnolie. Hij is geschikt voor het afwerken van vrijwel alle houtsoorten. Verder is hij ook zeer goed toepasbaar op steenachtige ondergronden als traditionele muurolie.

De overeenkomsten

Geen grondverf nodig

De Perkoleum en Ecoleum hebben een aantal fijne overeenkomsten. Zo zijn het beide één-pot-systemen, dit betekent dat het product een grond- en aflak in één is en er dus geen grondverf meer nodig is.

Buitenduurzaamheid

Beide producten zorgen ervoor dat je hout voor lange tijd is beschermd en bieden dus een zeer goede buitenduurzaamheid.

Milieuvriendelijk

Beide zijn biologische producten en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Zo is lijnolie bij beide een belangrijke grondstof. Lijnolie is een oplosmiddelvrij, natuurlijk bindmiddel met bijzondere eigenschappen die in deze producten zeer goed tot hun recht komen. Lijnolie zorgt voor een soepele en gemakkelijke verwerking, is vochtregulerend, trekt zeer goed weg in het hout en is elastisch, dus beweegt goed mee met het hout wanneer het krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen. Dit mooie ingrediënt brengt ons gelijk bij het eerste verschil tussen de producten.

Verschillen

Maar natuurlijk kennen de producten ook verschillen. De belangrijkste nemen we hieronder door.

Droging

Perkoleum bevat meer alkydhars dan Ecoleum, wat de droogtijd ten goede komt. Lijnolie is op zichzelf namelijk geen sneldrogend bindmiddel. De combinatie van klassieke natuurlijke lijnolie met een moderne alkydhars bindmiddel, zorgt ervoor dat de Perkoleum sneller droogt dan de Ecoleum.

Vastestofgehalte

Voor een impregneermiddel bevat de Ecoleum een uitzonderlijk hoog vastestofgehalte van ca. 90%. Dit houdt in dat er na droging, veel meer product in het hout achter blijft. Eén laag oplosmiddelarme Ecoleum komt hierdoor overeen met 3 à 4 lagen andere tuinbeits. Dit zorgt ervoor dat je tuinhout met één laag voor vele jaren beschermd. De Perkoleum biedt ook jaren bescherming, maar daar zijn 3 lagen van nodig.

Houtsoorten

De Perkoleum is geschikt voor vrijwel alle houtsoorten, zoals gevels, dakoverstekken, tuinsets, etc. De Ecoleum is alleen geschikt voor ruw of fijnbezaagd hout. Denk hierbij aan houtsoorten zoals grenen- of vurenhout die vaak gebruikt worden voor schuttingen, pergola’s, blokhutten, etc.

Impregnerend

Ecoleum is sterk impregnerend, dus trekt diep in het hout. Daarnaast wordt er geen verffilm gecreëerd, waardoor je dit product dus niet zal afschilferen of afbladderen.

De Perkoleum is geen impregneer, maar de eerste laag impregneert wel. Dat klink gek, maar hierdoor noemen we het een beits. Deze beits ligt meer op het hout, waardoor hij vochtregulerend en waterafstotend is.

Kleuren en glansgraden

De Ecoleum heeft door zijn sterk impregnerende werking een matte uitstraling en is niet in andere glansgraden verkrijgbaar. De Perkoleum daarentegen, is in zowel hoogglans als zijdeglans verkrijgbaar.

Zoals eerder genoemd, worden er voor de Ecoleum anorgische pigmenten gebruikt. Dit zijn aardpigmenten verkregen uit o.a. okers, ombers, sienna’s en ijzeroxide pigmenten. Hierdoor is het product niet in alle kleuren te mengen en hebben we alleen standaard kleuren beschikbaar. Maar geen zorgen. Er zijn 9 kleuren beschikbaar, in zowel transparante als semi-dekkende kleuren. Genoeg keuze dus! Bij de transparante kleuren blijf je de houtstructuur heel goed zien. De semi-dekkende kleuren geven het hout wel een kleur, maar ook hierbij blijf je de houtstructuur zien.

Bij de transparante kleuren van de Perkoleum blijf je de houtstructuur uiteraard ook zien. De dekkende kleuren zorgen voor een egale afwerking waarbij de je houtstructuur niet meer ziet. De Perkoleum is verkrijgbaar in vele standaard kleuren, maar is ook in elke gewenste kleur te mengen.

Wanneer gebruik je Ecoleum en wanneer de Perkoleum?

Alles leuk en wel, maar wanneer gebruik je nou welk product? Beide producten hebben zo hun voor en nadelen. Wanneer je welk product gebruikt is erg afhankelijk van wat je gaat schilderen en dan met name welk houtsoort het is. Zoals hierboven te lezen is, is de Ecoleum namelijk alleen geschikt voor zachte houtsoorten. Daarnaast is de product keuze afhankelijk van welke afwerking je voorkeur heeft. Wil je een zijdeglans of hoogglans afwerking dan kies je voor de Perkoleum. Wil je een matte uitstraling en vind je het mooi om de houtstructuur te blijven zien? Dan is de Ecoleum jouw product.

Deel dit bericht.