1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Watergedragen verf over terpentine verf schilderen?

23/11/2022

Watergedragen verf over terpentine verf schilderen?

Je huis of blokhut moet opnieuw geschilderd worden en is in het verleden geschilderd met een oplosmiddelhoudende/alkyd verf. Nu wil je eigenlijk watergedragen/acryl verf gaan gebruiken, omdat het bijvoorbeeld sneller droogt, maar kan dat wel? Een veel voorkomende vraag is of je met watergedragen verf over terpentine verf heen kan schilderen. Wij geven je hieronder antwoord op je vraag.

Verschil tussen alkydverf en acrylverf

Om de vraag goed te kunnen beantwoorden is het van belang dat je weet wat het verschil is tussen alkydverf en acrylverf.

Alkydverf – terpentine gedragen verf

De traditionele alkydverf wordt ook wel terpentine gedragen verf of oplosmiddelhoudende verf genoemd. Deze verf is gemaakt op basis van kunsthars en is te verdunnen met terpentine of een ander oplosmiddel. Doordat deze verf veel oplosmiddelen bevat, mag het niet meer binnen toegepast worden. Buiten heb je minder last van deze oplosmiddelen en daarom mag dat nog wel.

Acrylverf – watergedragen verf

Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf, verf op waterbasis of oplosmiddelarme verf genoemd. Deze verf is gemaakt op basis van water en is ook te verdunnen met water. Doordat watergedragen verf vele voordelen heeft is het erg populair bij consumenten. De verf geeft weinig geur af en is minder schadelijk voor het milieu en je eigen gezonder, daarom is hij zeer geschikt voor binnen.

Acrylverf over alkydverf

Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting. Voor een optimaal resultaat kun je het beste een watergedragen grondverf aanbrengen en vervolgens een watergedragen lak.

Alkydverf over acrylverf

En andersom dan? Kun je alkydverf ook gewoon over acrylverf heen schilderen? Dit is niet verstandig. Er kan na een tijd namelijk onthechting en bastvorming ontstaan door spanningsverschillen tussen de beide verfsoorten.

Deel dit bericht.