verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010?
  1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Spelen met wit tinten

23/11/2022

Spelen met wit tinten

Wanneer je iets wit wilt gaan schilderen zul je er al snel achter komen dat wit niet simpelweg wit is. Er zijn namelijk heel veel kleuren wit. De meest voorkomende wittinten zijn nog steeds RAL 9001 en RAL 9010, tegenwoordig kom je ook veel RAL 9016 tegen hiermee wordt ook veel gewerkt in de nieuwbouwsector. Deze kleuren zijn nauwelijks uit elkaar te houden, want niet alleen de naam lijkt op elkaar, maar ook de tint. Wij leggen je graag uit wat het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010 is en welke andere tinten er veel gebruikt worden. 

RAL 9001 Crème wit

RAL 9001 heet officieel ‘Crème wit’. De naam zegt het dus al, deze kleur heeft een crème-achtige kleur. Deze kleur was in het verleden razend populair. De kleur is iets warmer dan harde wit kleuren en zie je vooral terug in oudere huizen op de deuren, kozijnen en stopcontacten.

RAL 9010 Zuiver wit

Ral 9010 heet officieel ‘Zuiver wit’, bij ons wordt hij ‘Echt wit’ genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris. Mede hierdoor is de RAL 9010 kleur ook de meest verkochte tint witte muurverf en in veel schilderszaken zul je deze kleur dan ook volop op voorraad zien staan.

Andere wittinten 

Hoewel de hierboven genoemde wittinten nog steeds de boventoon voeren, maken ook RAL 9003 en RAL 9016 hun intrede. Alsof de keuze niet al moeilijk genoeg was! We leggen hieronder ook deze kleuren uit.

RAL 9003

RAL 9003 is het witste van de vier en wordt steeds vaker toegepast in huis. Het is echt een harde witte kleur. De officiële naam hiervan is ‘Signaal wit’. Deze kleur wordt regelmatig als standaard wit gezien.

RAL 9016

RAL 9016 stijgt meer en meer in populariteit. In deze kleur zit een vleugje blauw en hierdoor oogt hij wat koeler in vergelijking met de andere RAL kleuren. Deze kleur heet officieel ‘Verkeerswit’. Het is een neutrale wit kleur en matcht vaak goed met andere kleuren in een ruimte, hierdoor kiezen steeds meer mensen voor deze kleur wit.

Welke wit kiezen voor je interieur? 

Nu weet je meer over de verschillende kleuren wit, maar welke moet je nou kiezen voor je muren, kozijnen, deuren, plafond, etc.? De kleur heeft veel invloed op de sfeer van de ruimte en daarom moet je hier goed over nadenken.

Balans

Vanuit praktische en financiële overwegingen wordt er vaak voor gekozen om alles in dezelfde wittint te verven, maar dat is erg zonde. Met de juiste balans kun je namelijk een veel mooiere uitstraling creëren.

Tips voor een mooie balans wittinten 

  • Neem de lichtste tint voor het plafond
  • Kies een tint donkerder voor de wanden
  • Schilder de deuren en kozijnen in de donkerste wittint

Inspiratie op doen? Of het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010 in het echt bekijken?  Bestel onze gratis kleurenwaaier!

Deel dit bericht.