Schutting verven beitsen
  1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Hoe verf ik mijn schutting?

23/11/2022

Hoe verf ik mijn schutting?

Om je schutting te beschermen en mooi te houden is onderhoud soms nodig. Je kunt je schutting verven of beitsen, maar het beste is om de schutting te behandelen met een beits en niet met verf. Het beitsen is geen moeilijke klus, maar een goede voorbereiding is wel nodig. Wij helpen je graag met ons stappenplan!

1. De schutting schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat de beits goed hecht is het belangrijk dat je de schutting goed schoonmaakt. Verwijder al het groenaanslag van de schutting door middel van groene aanslagreiniger of een sopje van water en soda.  Met een harde borstel kun je het houtwerk goed schoon schrobben. Gebruik daarna een spons om het hout af te nemen.

2. De schutting ontvetten

Na het reinigen van het hout kun je de schutting gaan ontvetten. Voor het ontvetten kun je gebruik maken van de Koopmans P.K. Cleaner. Dit is een krachtige en aangenaam geurende ontvetter voor het reinigen van diverse oppervlakken. Het product is ook nog eens biologisch afbreekbaar, dus niet schadelijk voor het milieu.

3. De schutting reinigen

Vervolgens kun je de schutting reinigen met een hogedrukreiniger. Gebruik de hogedrukreiniger alleen op spray-stand, zodat er geen cirkels ontstaan. Bij een transparante beits kunnen cirkels namelijk zorgen voor een kleurverschil.

4. De schutting schuren

Voor je de schutting kunt verven of beitsen is het volgende erg belangrijk: Wanneer de schutting goed droog is, kun je beginnen met schuren. Dit kun je doen met schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik hiervoor middelgrof schuurpapier (korrel 120) en schuur in de richting van de houtnerf. Hierdoor zal de beits goed blijven hechten.

5. De schutting stofvrij maken

Na het schuren maak je de schutting stofvrij met een zachte borstel.

6. De grond afdekken

Bescherm je tegels en/of planten tegen het eventueel lekken van de beits door middel van afdekfolie. Hier kun je ook je kwasten of ander gereedschap op kwijt tijdens het beitsen van je schutting.

7. Beits doorroeren

Nu kun je de pot met beits open gaan maken! Het is belangrijk dat je de beits eerst goed roert. Roer het product dus minimaal 1 minuut flink door met een roerhoutje. Op deze manier zorg je ervoor dat de beits op de bodem loskomt en zich vermengd met de rest van de beits.

8. De schutting verven / beitsen

Tijd om de schutting daadwerkelijk te gaan verven / beitsen. Voor de randen kun je een platte kwast gebruiken. Voor grotere oppervlakken kun je een blokkwast of roller gebruiken. Voor optimale bescherming kun je het beste een tweede laag aanbrengen, nadat de eerste goed opgedroogd is.

Met welk product kan ik mijn schutting schilderen of beitsen? 

Welk product je nodig hebt voor het schilderen van je schutting hangt af van de uitstraling die je wenst.

Natuurlijke houtkleur behouden

Als je de natuurlijke kleur van het hout wilt behouden, dan kun je kiezen voor een ‘blanke’ afwerking. Hiermee bescherm je het hout, maar verlies je niet de kleur van het hout. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van de Koopmans Houtolie Aqua. Dit is een sterk impregnerende, lijnoliehoudende en blanke impregneer voor bescherming en verfraaiing van houten objecten die buiten te vinden zijn. Let op: Blanke impregneerbeitsen dienen elke 1,5-2 jaar onderhouden te worden.

Kleur geven, maar houtstructuur zichtbaar houden

Als je de schutting een kleur wilt geven, maar wel de structuur van het hout wilt blijven zien, dan kun je het beste kiezen voor een transparante afwerking. Kies in dit geval voor de Koopmans Perkoleum Hoogglans Transparant of de Koopmans Perkoleum Zijdeglans Transparant. Dit is een oplosmiddelarme en transparante verfbeits. Hij is vochtregulerend, waterafstotend en geschikt voor het afwerken van vrijwel alle houtsoorten.

Schutting een kleur geven, hout structuur niet zichtbaar houden

Als je de schutting een kleur wilt geven en de hout structuur niet hoeft te behouden, dan kun je kiezen voor een dekkende kleur. Hiervoor kun je gebruik maken van de Koopmans Perkoleum Hoogglans Dekkend of de Koopmans Perkoleum Zijdeglans Dekkend.

Schutting zwart verven

Voor het mat zwart verven van de schutting heeft Koopmans Verf twee speciale producten, namelijk de Koopmans Houtcoat Zwart of de Koopmans Monumentenbeits. Deze producten zijn weerbestendige impregnerende beitsen en zijn perfect voor een moderne zwarte afwerking van schuren, loodsen, schuttingen en andere houten objecten in de tuin.

Inspiratie nodig voor een zwarte schutting? Bekijk eens ons inspiratie artikel ‘zwart in de tuin’.

Deel dit bericht.