1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Hoe schilder ik mijn tuinhuis/blokhut?

23/11/2022

Hoe schilder ik mijn tuinhuis/blokhut?

Je wilt je tuinhuis of blokhut gaan verven, maar je hebt geen idee hoe. En om zo lang mogelijk van je tuinhuis te kunnen genieten is goed onderhoud toch echt nodig. Een houten tuinhuis wordt namelijk beïnvloed door UV-stralen en allerlei andere weersomstandigheden zoals temperatuur, regen en wind. Wij leggen je graag uit hoe je je tuinhuis het beste kan schilderen.

Moet ik mijn tuinhuis met verf of beits schilderen?

Je vraagt je misschien af of je verf of beits moet gebruiken wanneer je je tuinhuis of blokhut wilt gaan verven. Met het juiste product voor je hout krijg je uiteraard het beste resultaat. Een lijnolie beits zorgt voor de beste bescherming van het hout. Beits is beschikbaar in zowel dekkende als transparante kleuren, dus voor iedere wens is er een geschikte kleur. Het is belangrijk dat de verf elastisch en dampdoorlatend is, want hierdoor heb je veel minder last van het bladderen van de verf.

Tuinhuis verven stappenplan

1. Voorbereiding

Verwijder, voordat je begint, eerst alle sloten, scharnieren, deurknoppen etc. Dek eventueel glas af met afplaktape.

2. Oude verflagen verwijderen

Voor een mooi eindresultaat is het noodzakelijk om oude verflagen eerst te verwijderen. Dit doe je met een schuurmachine en een verfkrabber. Eventueel kun je ook een verfföhn of verfafbijtmiddel gebruiken.

Tip voor het verwijderen van oude verflagen:

3. Ontvet je tuinhuis

Het is belangrijk om het hout te reinigen en ontvetten. Dit zorgt namelijk voor een goede hechting tussen de ondergrond en de eerste verflaag.

Tip voor het ontvetten van het hout:

  • Voor het ontvetten kun je gebruik maken van de P.K. Cleaner. Dit is een zeer krachtig en aangenaam geurend reinigingsmiddel.

4. Impregneren

Deze stap is optioneel, maar wel verstandig. Nieuw onbehandeld hout kan erg zuigend zijn en door het eerst te impregneren heb je minder beits nodig. Bovendien heb je dan ook gelijk een goede ondergrond. Het beste is om op al het hout impregneermiddel aan te brengen, ook aan de binnenkant.

Tip voor het impregneren van je tuinhuis:

  • Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen. Wil je snel werken? Kies dan voor de Houtolie Aqua. Dit is een zeer milieuvriendelijke, watergedragen en lijnoliehoudende beits. De Houtolie Aqua is snel droog en na ca. twee uren al overschilderbaar. Hij is verkrijgbaar in zowel kleur als blank/uv.

5. Schuren

Wanneer je impregneer goed droog is kun je het hout licht opschuren met fijn schuurpapier en het vervolgens stofvrij maken met een zachte borstel.

Tip voor het schuren van je tuinhuis:

6. Je tuinhuis beitsen

Nu kun je beginnen met het beitsen van je tuinhuis. Je kunt het beste niet in de volle zon schilderen, anders ontstaan er mogelijk blaasjes. Beits ook de binnenkant van je tuinhuis of blokhut, zo voorkom je dat het tuinhuis vanuit binnen wordt aangetast.

Tip voor het verven van je tuinhuis:

7. De afwerking van je tuinhuis

Verwijder zo snel mogelijk de afplaktape. Zodra het tuinhuis droog is, kunnen alle sloten, garnieren, etc. weer gemonteerd worden.

Wat is de beste verf voor mijn tuinhuis of blokhut?

Welk product is nou het meeste geschikt voor het schilderen van je tuinhuis of blokhut? Er zijn verschillende geschikte producten van Koopmans te vinden die geschikt zijn voor het beitsen van je tuinhuis.

Perkoleum voor de milieubewuste keus

De Koopmans Perkoleum is een elastische, oplosmiddelarme en vochtregulerende verfbeits. Zeer geschikt voor vrijwel alle houtsoorten en je hebt geen grondverf nodig, omdat het een grond- en aflak in één is. Bovendien is dit ook nog een milieubewuste keus, omdat het gemaakt is op basis van lijnolie en alkydhars. De Perkoleum is verkrijgbaar in zowel hoogglans als zijdeglans en in dekkende of transparante kleuren.

Monumentenbeits voor het (opnieuw) mat zwart schilderen van je tuinhuis

De Koopmans Monumentenbeits is zeer geschikt voor wanneer je een tuinhuis of blokhut mat zwart wil schilderen. Dit is een weersbestendige, semi-dekkende en impregnerende beits en beschermd hout tegen vochtschade, houtrot en andere houtschade.

Tuinhuis zwart geschilderd met de Perkoleum Transparant

Tuinhuis in Monumentenbeits

Blokhut in Perkoleum Dekkend zwart

Blokhut wit/blauw

Blokhut wit in Perkoleum Dekkend

Tuinhuis in Perkoleum Dekkend grijs

Deel dit bericht.