1. Home »
  2. Klushulp »
  3. Hoe herken en repareer je houtrot?

23/11/2022

Hoe herken en repareer je houtrot?

Het mooie weer is begonnen. Tijd om het huis weer te laten stralen. Het tuinhout kan behandeld worden en de kozijnen zijn klaar voor een schilderbeurt. In deze tijd wordt ook vaak houtrot ontdekt. Dat kan even schrikken zijn, maar geen paniek, houtrot problemen los je zo op.

Wat is houtrot?

Houtrot is een beschadiging aan het hout dat wordt veroorzaakt door vocht. Doordat de vocht kan indringen in het houtwerk ontstaat er schimmel.

De volgende factoren zijn van invloed op houtrot:

  • Luchtvochtigheid: – 20% of hoger
  • Temperatuur: boven 4oC
  • Aanwezigheid van zuurstof
  • Het ontbreken van een bescherming
  • Beschadigingen in de verflaag

Hoe herken je houtrot?

Houtrot is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, daarom is grondige controle belangrijk. Hierbij kun je het beste letten op: verkleuring van het hout, beschadigingen in het verfsysteem en de conditie van het hout.

  • Verkleuring van het hout

Hout zal donkerder worden wanneer het houtrot aanwezig is. Dit is alleen te zien bij onbeschilderd hout.

  • Beschadigingen in de verf

Bij houtrot kun je soms al krimpscheuren in de verflaag zien. Als de verf loslaat, kan dit duiden op houtrot. Let dus goed op barstjes en/of afbladerende verf.

  • Conditie van het hout

Hout zal zachter worden bij houtrot. Je kunt dit testen door erin te prikken met een priem.

Waarom is houtrot repareren belangrijk?

Houtrot behandelen is erg belangrijk, anders wordt schade alleen maar erger. Schilder dus nooit over houtrot heen, maar behandeld het eerst goed. Zorg ervoor dat de oorzaak altijd verholpen wordt, zodat je niet ieder jaar opnieuw hoeft te beginnen.

Hoe repareer je houtrot?

Heb je houtrot ontdekt? Volg dan onderstaande stappen om het houtrot te repareren.

1.      Verflaag verwijderen

Verwijder dan eerst de verflaag rondom het houtrot, zodat je goed kan zien hoe groot de schade is. Je kunt dit verwijderen met een schuurmachine, verfkrabber, afbijtmiddel  of verschroei de verf met een brander of houtföhn.

2.      Rotte hout verwijderen

Verwijder vervolgens het rotte hout met een krabber of een frees. Doe dit nauwkeurig, zodat er geen schimmels achterblijven die zich weer kunnen verspreiden. Je moet daarom ook een deel gezond hout om de rotte plek weghalen.

3.      Zelf repareren of laten repareren?

Houtrot ten grote van een vuist kan eenvoudig zelf gerepareerd worden. Is de schade groter dan een vuist? Dan kun je het laten vervangen door een stuk nieuw hout. Het is vaak niet nodig om het hele kozijn te vervangen. Schakel hiervoor eventueel een specialist in.

4.      Drogen

Laat de reparatieplek een aantal dagen drogen. Controleer of de plek goed droog is.

5.      Ondergrond schoonmaken

Maak de ondergrond goed schoon en vetvrij met een ontvetter zoals de Koopmans Verf P.K. Cleaner en laat het weer goed drogen.

6.      Houtrotvuller

Breng de houtrotvuller aan. Doe dit iets ruimer, zodat het later terug geschuurd kan worden. De Koopmans Houtrotreparatiemiddel is een 2-in-1 koker houtrotreparatiemiddel wat eenvoudig toe te passen is en ook ideaal is voor gebruik onder transparante verven. Daarnaast kun je kiezen voor de Nylostop Houtrotreparatie. Dit is een zeer sterke 2-componenten reparatiemiddel op basis van epoxy. Laat het reparatiemiddel goed drogen/uitharden voordat je het gaat schuren of overschilderen. Let op: het reparatiemiddel hard uit, dus maak niet te veel tegelijkertijd aan.

7.      Schuren en overschilderen

Schuur de behandelde oppervlakte, dat zorgt voor een naadloze overgang tussen het hout en het reparatiemiddel. Maak het vervolgens weer droog, stof- en vetvrij. Hierna kun je het hout gaan schilderen met een grondverf en een aflak.

Meer informatie?

Bekijk hier technische informatiebladen van de Nylostop Houtrotreparatie en Houtrot Reparatiemiddel koker of vind je dichtstbijzijnde verkooppunt.

Houtrot: voor de behandeling met houtrotreparatiemiddel van Koopmans Verf

Na de behandeling met houtrotreparatiemiddel van Koopmans Verf en Perkoleum als afwerking.

Houtrot: voor de behandeling met houtrotreparatiemiddel van Koopmans Verf

Na de behandeling met houtrotreparatiemiddel van Koopmans Verf en Perkoleum als afwerking.

Deel dit bericht.