1. Home »
  2. Inspiraties »
  3. Scandinavische woonstijl

Scandinavische woonstijl

De Scandinavische stijl was en is nog steeds helemaal in trend. Scandinavische wonen kenmerkt zich door eenvoud, minimalisme, functionaliteit en houten materialen. Bij een Scandinavische inrichting wordt al gauw gedacht aan lichte kleuren, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er is namelijk niet één Scandinavische stijl, er zijn veel meer! Hieronder vind je een aantal Scandinavische stijlen.

Kenmerken van de Scandinavische woonstijl

Natuurlijke materialen

Scandinavisch wonen kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Het gebruik van houtsoorten zoals eiken, grenen of essen komt eigenlijk in elke stijl wel terug. Ook andere natuurlijke materialen zijn belangrijk in deze woonstijl, hierbij kun je denken aan wol of dierenvacht.

Hoge kwaliteit meubels

Bij de Scandinavische stijl zie je ook vaak meubels van hoge kwaliteit. Er wordt veel aandacht besteed aan het design van deze meubels en vaak is het ook nog handwerk.

Minimalisme en functioneel

Wat deze stijl ook heel erg kenmerkt is minimalisme. In dit interieur is weinig poespas terug te vinden, de functionaliteit en comfort van verschillende onderdelen staat voorop. Gebruik je dan helemaal geen accessoires in de Scandinavische woonstijl? Zeker wel, maar wel zo minimaal mogelijk. Rust en eenvoud is de sleutel tot succes in deze stijl.

Verschillende Scandinavische woonstijlen

Licht Scandinavisch

Dit is de stijl die het meest gebruikt wordt als er wordt gekozen voor een Scandinavische inrichting en waar je ook het snelste aan denkt. Veel lichte kleuren en natuurlijk materiaal zijn hierbij vanzelfsprekend. Als basis voor dit interieur wordt vaak een grijze bank gekozen en vervolgens wordt deze aangekleed met verschillende kussens of kleden.


Stoer Scandinavisch

Een Scandinavische stijl hoeft niet altijd met pastel kleuren of met licht hout te zijn. Bij deze stijl mix je lichte materialen en pasteltinten met stoere en donkerdere kleuren. Je creëert dus een contrast tussen licht & donker en zacht & stoer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een donker houten tv-kast of een onbewerkt houten salontafel.

Donker Scandinavisch

Ben je helemaal niet zo van de lichte kleuren, maar houd je wel van een rustig en sfeervol interieur? Kies dan voor een donker Scandinavische look. Neem bijvoorbeeld een donkergrijze bank en kies voor donkere accessoires zoals schilderijen, kaarsen of vazen. Ook een antraciet kleurige muur past hier goed bij. Let er wel op dat je het combineert met iets lichtere kleur, zodat het in balans blijft.

 

 

Deel dit bericht.