Zelf een moestuin maken
  1. Home »
  2. Inspiraties »
  3. Lekkerder en gezonder eten? Maak een eetbare tuin.

Lekkerder en gezonder eten? Maak een eetbare tuin.

Deze trend is niet zo nieuw meer, maar is nog steeds erg populair: de eetbare tuin. Ook dit jaar genieten we er nog steeds van om eetbare planten en kruiden in onze eigen tuin te kweken. Het is namelijk natuurlijker, vaak lekkerder en ook nog leerzaam voor kinderen. Gezonder eten is steeds belangrijker en wat helpt hier nu beter bij dan je eigen onbespoten groente, fruit en kruiden te kweken in je eigen moestuin?

Een moestuin voor iedereen

En waarom niet zelf groenten en kruiden verbouwen? Het geeft erg veel voldoening om te koken met je eigen courgettes, tomaten, sla, basilicum, etc. Om een eetbare tuin te maken hoef je geen echte tuinier te zijn. Een beetje inlezen helpt zeker, maar de meeste groenten, fruit of kruiden kunnen heel eenvoudig door iedereen zelf gekweekt worden.

Ook is echt niet nodig om je hele tuin op te offeren. Nee hoor, een moestuin maken is in vrijwel elke tuin mogelijk. Groot, klein en zelfs voor balkons zijn er volop mogelijkheden. Bij grote tuinen kun je ervoor kiezen om een aantal heggen te vervangen door bijvoorbeeld een rij bessen struiken of een deel vrij te maken voor groenten zoals sla, een courgetteplant, komkommers, tomaten, artisjokken, aardbeienplanten, enzovoort. Je kunt dit deel afzetten met bijvoorbeeld een lage stenen wand.

Heb je een kleinere tuin, dan is een moestuinbak een goede oplossing. Een moestuinbak kan je maken van hout. Je kan hem direct op de grond plaatsen of op poten zetten. In plaats van een groentebak, kan je er ook voor kiezen om er een kruidenbak op poten van te maken. Zet er een muntplant in voor heerlijke verse muntthee of kweek je eigen basilicum voor je zelfgemaakte Italiaanse gerechten.

Houtrot en vochtproblemen in je moestuinbak voorkomen

Je plantjes hebben natuurlijk water nodig en daardoor wordt het hout nat. Om houtrot en andere vochtschade aan de moestuinbak te voorkomen kun je daarom de binnenkant van je houten bak het beste behandelen met Koopmans Hout & Bielzenzwart. Dit impregnerende beschermingsproduct is gemaakt met natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, dus vormt geen gevaar voor je eetbare producten.

Ga je voor een gemetselde stenen afzetting of plantenbak? Kies dan voor de bescherming van de binnenzijde en de delen onder de grond voor Koopmans Zwarte Teer. Dit beschermingsproduct is op basis van teervrije bitumen en is gifvrij.

Hout schilderen in een kleur

Wil je je moestuin een leuke kleur geven? Dan kan je voor de buitenkant van de houten bakken heel goed de Koopmans Perkoleum gebruiken. Deze verfbeits kan op vrijwel alle houtsoorten toegepast worden. Ook de Perkoleum is gemaakt met natuurlijke producten en bevat 30% minder oplosmiddelen dan traditionele buitenbeitsen en is daarom een verantwoordelijke keus. De Perkoleum is verkrijgbaar in zowel hoogglans als zijdeglans en in dekkende of transparante kleuren.

Wil je de meest populaire kleuren bekijken? Vraag dan onze kleurenkaart gratis aan.

Deel dit bericht.