hars-hout-verf
  1. Home »
  2. Nieuwsoverzicht »
  3. Hars, hout en verf

28/7/2020

Hars, hout en verf

Schilderwerk en harshoudend hout gaan niet altijd even goed samen. Soms zien we dit terug bij houten gevels, schuren en schuttingen die geschilderd zijn. Hierbij treed de hars uit het hout en beschadigd het de verf laag. Wat je hier tegen kan doen lees je hier.

Leuk weetje over hout en hars?
Om te beginnen sommige bomen, zoals naaldbomen en coniferen, produceren hars. Van nature is het een prachtig beschermingssysteem wat een boom heeft ontwikkeld! Wanneer de bast van de boom beschadigd is komt de hars naar buiten om een soort van beschermlaag te creëren tegen virussen en ongedierte.

Hars en verf
Hars uitreding vanuit een noest of vanuit oude harsgangen is een proces wat eigenlijk nooit stopt en geactiveerd wordt door warmte.

Vooral donkere kleuren warmen enorm op door de zon, de temperatuur van het hout kan dan wel oplopen tot.Vooral bij donkere kleuren warmt in de zon het hout enorm op, dit kan wel oplopen tot 70 a 80 graden. De hars wordt dun en vloeibaar en treed uit het hout. Hierdoor wordt de verflaag losgedrukt.

Harsrijke houtsoorten kunnen het beste alleen afgewerkt worden met een impregneer. Voorbeelden van producten die in een soortgelijke situatie goed gebruikt kunnen worden zijn:

  • Koopmans Ecoleum (alleen fijn bezaagd of ruw hout en maximaal 1 laag aanbrengen)
  • Koopmans Impra (zowel ruw als geschaafd hout – 2-4 lagen aanbrengen)
  • Houtolie Aqua  (zowel ruw als geschaafd hout – maximaal 2 lagen aanbrengen)


hars, hout en verf

Hoe herstel ik hout waar hars uit komt?
Herstellen is mogelijk maar niet eenvoudig, omdat er altijd nieuwe hars naar buiten gedrukt zal worden, zeker in de zomer. Om deze plekken bij te werken zal alle hars aan het oppervlak verwijderd moeten worden met bijvoorbeeld een schraper. Daarna kun je het afwerken met één van de hierboven genoemde producten.

Wij adviseren om verf op harsrijk hout aan te brengen met een kwast, hiermee creëer je een extra dekkende beschermlaag.

Mocht je nog vragen hebben over een product of project: Neem dan gerust contact op met onze technische adviseurs, ze helpen jou graag met het oplossen van een probleem.

Ben jij opzoek naar een Koopmans dealer bij jou in de buurt? Kijk dan hier: verkooppunten.

Deel dit bericht.