1. Home »
  2. Tuinhout behandelen met olie of beits

Tuinhout behandelen met olie of beits

Wanneer hout niet behandeld wordt kan het snel verkleuren. Elk houtsoort verkleurd namelijk onder invloed van weersinvloeden zoals zonlicht (UV) en vocht. Het is daarom belangrijk om tuinhout zoals tuinstoelen, tuintafels, tuinhuisjes, vlonders etc. te voorzien van een beschermende laag. Hiervoor kun je gebruik maken van beitssoorten of houtolie. Een perfecte klus voor een mooie lentedag!

Hout behandelen met olie of beits

Je kunt tuinmeubels of ander tuinhout behandelen met olie. Olie is snel aan te brengen in meerdere lagen en met olie blijft het hout natuurlijk aanvoelen.

Hardhout behandelen

Bij harde houtsoorten kun je denken aan Bangkirai, Eiken, Mahonie en Teak. Met name tuinmeubels, pergola’s en vlonders zijn van deze houtsoorten gemaakt. Na enige tijd kan hardhout helaas vergrijzen, dit kun je tegengaan door het hout te behandelen met olie. Voor de meest voorkomende houtsoorten hebben wij een gepaste olie (die overigens ook op andere hardhout soorten kunnen worden toegepast).

Koopmans Teakolie en Koopmans Bangkirai Olie

De Teakolie en de Bangkirai Olie zijn impregnerende en voedende olieen. Deze olie herstelt de kleur van het hout en beschermt het hout tegen vocht en vergrijzing.

Perkoleum Hoogglans & Perkoleum Zijdeglans

De milieuvriendelijke Perkoleum mag niet ontbreken in dit rijtje. Deze oplosmiddelarme en transparante verfbeits is geschikt voor het behandelen van vrijwel alle houtsoorten. Ook zeer geschikt voor gevels, dakoverstekken of als (dekkende) muurolie op steenachtige ondergronden. Groot voordeel is dat de Perkoleum een grond- en aflak in één en is hij niet alleen in transparante kleuren, maar ook verkrijgbaar is in ontelbare dekkende kleuren in zowel hoog– als zijdeglans.

Koopmans Houtcleaner

De houtcleaner is een geconcentreerd reinigingsmiddel. Dit product is te gebruiken als schoonmaakmiddel voor houten meubelen en vlonders die zijn aangetast door algen en vergrijsd zijn.

Zachthout behandelen

Onder zachthout valt Douglas, Ceder, Grenen en Vurenhout. Dit hout wordt met name gebruikt voor tuinhuisjes, blokhutten, gevelbetimmeringen, schuren, schuttingen, etc. Zachthout is goedkoper dan hardhout, maar ook kwetsbaarder. Zonder goede bescherming kan het op den duur gaan rotten. Wanneer het hout nog niet is geïmpregneerd, kun je het beste kiezen voor een kleurloze behandelingsmiddel. Mocht je het hout daarna een kleur willen geven, dan kan het afgewerkt worden met een beits.

Koopmans Houtolie Aqua

De Houtolie Aqua van Koopmans Verf is een milieuvriendelijke (Biobased) en watergedragen impregneer. Deze lijnoliehoudende kleurbeits is eenvoudig toe te passen en beschermt het hout in en om de tuin. De Houtolie Aqua is te bestellen in transparante kleuren. Je kunt dus kiezen voor de kleur van het hout, maar ook voor een andere kleur om je tuinmeubels een nieuwe kleur te geven.

Koopmans Ecoleum

Ook de Ecoleum is zeer geschikt voor zachte ruw, fijn bezaagd en verweerde houtsoorten. De Ecoleum is in een aantal transparante en dekkende kleuren verkrijgbaar. Het product heeft een zeer hoog aandeel lijnolie, dus trekt erg goed weg in het hout. Daarnaast is dit product milieuvriendelijk, dus een verantwoorde keus! De Ecoleum is een één-pot systeem, dat betekent dat het zowel werkt als olie en beits. Je hebt dus geen twee producten nodig, maar bent met één pot klaar. Bij dit product is schuren zelfs niet noodzakelijk. En door het zeer hoge vastestofgehalte van maar liefst >90% is er slechts één laag voldoende voor een buitenduurzaamheid van tenminste 7 ̵ 8 jaar!

Hout voorbehandelen

Wanneer je hout gaat behandelen, is het belangrijk om vooraf het hout goed schoon te maken. Dit kan met de P.K. Cleaner. Ook de P.K. Cleaner past binnen ons duurzaam assortiment omdat het biologisch afbreekbaar is.

Deel dit bericht.