Houten tuinmeubels behandelen
  1. Home »
  2. Houten tuinmeubels behandelen

Houten tuinmeubels behandelen

Houten tuinmeubels behandelen

De hoogste tijd om de tuinmeubelen weer op zijn plek te zetten. Helaas heeft de uitstraling van uw tuinmeubelen vaak te leiden onder het weer (en ouderdom). Houten stoelen en tafels kunnen hierdoor een sober en grijs aangezicht krijgen. Dan is dit de beste tijd om je tuinmeubels eenvoudig weer te laten stralen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Welke stappen je moet door lopen:

  • Reinigen van het hout
  • Schuren van het hout
  • Behandelen met olie

Stap 1: Reinigen van het hout

Het reinigen van het hout is een belangrijke stap. Niet alleen voor het behandelen maar ook na de behandeling is het schoonmaken van het hout gewenst. Tevens zal regelmatig schoonmaken van jouw houten tuinmeubels de levensduur verlengen!

Om de tuinmeubelen schoon te maken adviseren wij het gebruik van de Koopmans Houtcleaner. Dit is een geconcentreerd reinigingsmiddel wat met water verdunt kan worden. Het schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het aangetaste hout levendiger wordt. Na het behandelen moet je het hout grondig afspoelen met schoon water! De houtcleaner laat direct resultaat zien! Laat het even drogen in de zon voordat je begint met stap 2.

Stap 2: Schuren van het hout

Om het hout weer te laten stralen is het belangrijk dat de aangetaste oude laag verwijderd wordt. Dit kan gedaan worden met schuurpapier. Wanneer het hout erg is aangetast raden wij aan om het grondig te schuren. Werk altijd met verschillende soorten *korrels. Begin bijvoorbeeld met P120 , P18o en eindig met P240.

*Leuk weetje: Het cijfer (P120) staat voor de hoeveelheid korrels die er op 1 cm2 zitten. Hoe lager het getal hoe grover/ groter de korrel.

Ben jij een pietje precies en wil jij voor een extreem strakke afwerking gaan? Dan kan je de afwerking doen met bijvoorbeeld korrel P320 tot P400. Hiermee schuur je extra fijn. 

Stap 3: Behandelen met olie

Nadat je het hout hebt geschuurd kan je beginnen met het oliën van het hout. Voordat je daarmee begint zorg ervoor dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is.

Na het aanbrengen van de eerste laag olie kunnen er een aantal houtvezels rechtop gaan staan. Wil je die strakke afwerking hebben dan kun je ervoor kiezen om deze houtvezels licht op te schuren. Hiermee krijg je het mooiste eindresultaat! Vergeet dan niet dat de ondergrond opnieuw droog, stof- en vetvrij moet zijn.

Welke olie moet je gebruiken?

Houtolie Aqua voor afwerking en bescherming van zachte houtsoorten zoals larix/douglas, grenen- en vurenhout.

Bangkirai Olie of Teakolie is geschikt voor teakhouten tuinmeubelen en bangkirai schuttingen en vlonders. Voorkomt op een milieuvriendelijke wijze de vergrijzing van het hout en maakt de ondergrond waterafstotend.

De boven genoemde stappen zijn essentieel. De producten van Koopmans zijn speciaal ontworpen voor het behandelen van deze problemen. Effectief tegen vergrijzing en veroudering van het hout.

Heb jij toch nog een vraag over jouw project? Neem dan gerust contact op met ons klusadvies team. Ze helpen jou graag met het oplossen van jouw probleem.

 

Deel dit bericht.